Negeri Maghribi yang kita tahu adalah sebuah negeri di utara afrika meliputi Libya, Tunisia, Aljazair, Maroko, Mauritania, dan Sahara Barat. Istilah sebutan untuk Negara-negara Magribi adalah julukan yang diberikan oleh para pedagang Arab kepada beberapa negara yang terletak di bagian utara Benua Afrika, Dalam bahasa Arab, Magribi berarti barat.

Kawasan Maghribi moden telah didiami oleh manusia sejak Zaman Neolitik yaitu sekurang-kurang sejak 8000 SM ketika kawasan maghribi adalah kurang kering berbanding dengan hari ini. Kebenaran ini telah diakui oleh tanda-tanda budaya kapsian.

Negara-negara Magribi Arab masih dikelompokkan lagi menjadi tiga, yaitu Magribi al-Adnan (Barat dekat), Magribi al-Aust (Barat tengah), dan Magribi al-Aqsa (barat jauh). Magribi al-Adnan terdiri atas dua negara yaitu Libya dan Tunisia. Magribi al-Aust adalah Aljazair. Magribi al-Aqsa terdiri atas tiga negara, yaitu Maroko, Mauritania, dan Sahara Barat.

Penduduk di sana bersama-sama dengan pendatang-pendatang yang membawanya. Analisis genetik moden telah mengesahkan bahawa selain daripada kelompok etnik yang utama, Yaitu Berber dan arab, berbagai-bagai kaum yang lain telah menyumbang kepada penduduk-penduduk saat ini. Ini termasuk orang-orang phoenicia, Yahudi sephard, serta Afrika sub-Sahara.

Orang-orang Berber, yang sering dirujuk dalam lingkungan aktivis etnik moden sebagai “Amazigh,” lebih biasa dikenali sebagai Berber sahaja, atau mengikut identiti etnik kawasan mereka, umpamanya Chleuh. Pada zaman klasik, Maghribi dikenali sebagai Mauretania, satu nama yang harus tidak dikelirukan dengan negara Mauritania yang modern.

Selain kaya akan sejarah, Negeri maghribi juga merupakan sebuah negeri yang indah Kedudukannya di utara benua Afrika menyaksikan berbagai bentuk muka bumi daripada kehangatan gurun Sahara, kedinginan banjaran Atlas sehinggalah kepada kedamaian cuaca pesisir laut Mediterranean.

itu lah segelintir negeri yang sangat di kagumi yang akan kaya akan kisah, Peninggalan sejarah, Keindahan Alam, Arsitektur peninggalan islam dan keramahan akan penduduknya.

 


Warning: A non-numeric value encountered in /home/keadilan/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326

LEAVE A REPLY